Een heerlijk recept voor een guilty pleasure moment…..

Buiten is het guur, dus een mooi moment om een stevige winterse pasta op tafel te zetten.

Ik koester hier warme herinneringen aan, toen ik als 17-jarige au pair in Zwitserland verbleef.

En de calorieën vergeten we even, want het is niet voor niets een “guilty pleasure moment”!

 

GRATIN DE PATES A L’EMMENTAL

( Pasta ovenschotel met emmentaler)

Ingrediënten voor 4 á 5 personen:

400 gr. pasta (pipe rigate, penne etc)

1 middelgrote ui

1 teentje knoflook

2 eet. boter of margarine

1 eet. fijngehakte platte peterselie

250 gr. in stukjes gesneden ham (ik gebruik gerookte ham)

100 gr. Emmentaler geraspt

 

Voor de saus:

4 eieren

2 dl. (volle) melk

2 dl. crème fraîche

peper, zout, nootmuskaat

50 gr. Sbrinz geraspt (Zwitserse kaas. dit is lastig verkrijgbaar) of Appenzeller. Zelf gebruik ik Gruyère

Enkele klontjes boter

 

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Pasta ” al dente” (beetgaar) koken. Pasta in vergiet met koud water afspoelen en uit laten lekken.

Ui en knoflook fijnsnijden en in de boter laten smoren. Ham en peterselie toevoegen en mengen. Vervolgens een beetje af laten koelen. Een vuurvaste ovenschotel invetten. De helft van de pasta erin doen en vervolgens een laag ham. Daaroverheen verdeel je de Emmentaler. Afdekken met de overgebleven pasta.

 

SAUS:

De eieren kloppen samen met de melk en de crème fraîche in een kom. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Schenk dit mengsel over de pasta in de ovenschaal. Tenslotte strooi je de Sbrinz, of in mijn geval de Gruyère eroverheen. Dit geheel maak je af met een paar vlokjes boter. Klaar om in de oven te schuiven, net iets onder het midden gedurende 30 minuten. De korst moet mooi bruin zijn.

Een komkommertje of een lekkere groene salade voor de vitaminen erbij serveren.

 

 

 

HEERLIJK UIENSOEPJE

 

Een uiensoep blijft mijn favoriet! Boordenvol antioxidanten, Vitamine C,B en Kalium.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 

60 gr. roomboter

2 eet. olijfolie

2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd

2 (verse) laurierblaadjes

1 eet. verse tijm

2 rode uien, in dunne ringen

2 grote witte uien, in dunne ringen

2 grote sjalotten, in dunne ringen

1 eetl. bloem

3 eet. balsamicoazijn

1,5 liter runderbouillon (of groentebouillon)

Worcestersaus

eventueel een flinke scheut droge witte of rode wijn

1 eet. verse peterselie, gehakt

Een mooi wit of bruin robuust stokbrood

150 gr. geraspte Gruyère

 

Bereidingswijze:

Smelt de boter en olijfolie op een zeer laag vuur een een pan met anti-aanbaklaag.

Voeg tijm, knoflook, laurierblaadjes en de uien toe.

Leg de deksel op een kiertje op de pan.

Smoor de uien 20 minuten roer af en toe, zodat ze niet gaan aankoeken op de bodem.

Haal dan de deksel van de pan en verwarm nog 20 minuten

De uien moeten heel glazig en zacht worden, maar niet verkleuren. Zo blijft de smaak behouden.

Neem de tijd voor de uien!

Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg dan de balsamicoazijn toe.

Schenk dan de runderbouillon erbij  ( en eventueel de wijn) en breng op maak met peper, zout en Worcestersaus.

Laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Zet ondertussen de grill aan.

Snijd het stokbrood in (dunne) plakken en bestrooi elke plak royaal met kaas.

Leg de broodjes een paar minuten onder de grill, totdat de kaas smelt, maar nog niet verkleurt!

Haal de laurierblaadjes uit de soep.

Voeg als laatste de verse peterselie aan toe en roer dit even door.

Schep de soep in kommen.

Leg in elke kom een kaasbroodje og meer, en bestrooi nog even met kaas. Dat gaat zo heerlijk smelten!

Zet de soepkommen nog even onder de grill, tot de kaas mooi goudbruin kleurt.

 

Haal de soepkommen eruit en serveer direct.

Bon appétit!

 

 

 

 

 Zomerse Aardappelsalade

 

 

 

 

 

Een onmisbare zaligheid voor bij de bbq!
 
Ingrediënten:
 
1,5 kg iets kruimige aardappelen (Bijv. Gourmande)
 
1 of 2 grote uien gesnipperd
 
Bosje peterselie fijngesneden
 
Aromat
 
Zonnebloemolie 10 eetlepels
 
Witte wijnazijn 5 eetlepels
 
 
Bereiding:
 
Kook de aardappelen met schil beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
 
Meng de olie en azijn en roer goed. Voeg de gesnipperde uien toe en breng op smaak met aroma en roer door. Vervolgens ontdoe je de aardappels van hun schil en snijd ze in schijfjes en voeg toe aan de salade. Als laatste strooi je de peterselie bovenop de aardappelen. Dat staat zo mooi!
 
Geniet van deze heerlijk site-dish!

 

 

                                                     STRIKJESSALADE MET TONIJN

 

Dressing:

1 theel. Mosterd
2 eetl. Witte wijnazijn
2 eetl. Groentebouillon
( ik gebruik 2 eetl. water met een beetje Aromat )
2 eetl. Olijfolie
2 eetl. (Zonnebloem)olie
1 teen knoflook uitgeperst
Peper & zout naar smaak

Salade (2 personen)

250 gr. Strikjespasta
1 blikje tonijn ( op water of olie) uitgelekt.
Ik neem altijd die dikke moten tonijn in glas. Is wel duurder, maar hebben meer bite en zijn compacter
1/2 Komkommer
2-3 Tomaten in stukken gesneden
Ca. 50 gr Rucola

Dressing:

Alle ingrediënten in een grote schaal goed mengen.

Salade:

Strikjes in (gezouten) water “al dente” koken en afgieten.
Koud afspoelen en uit laten lekken.
Dan in schaal met dressing doen en mengen.
De uitgelekte tonijn toevoegen , mengen en als laatste de rucola erbij doen.

Een heerlijk zomers gerecht en in een handomdraai klaar!