PINDASAUS

Een bijzonder lekker pindasausje, wat al jaren favoriet is binnen ons gezin. Mijn moeder heeft het destijds van haar Indische buurvrouw gekregen. Met een paar extra toevoegingen heb ik het eigen gemaakt. En zelfgemaakt is altijd lekkerder dan uit een potje toch? Binnen een handomdraai staat het lekker te pruttelen op je fornuis. Loopt het water jou ook al in de mond?

 

 

 

Ingrediënten:

Beetje (echte) boter (om een uitje in te fruiten)

Scheutje citroensap (vers of uit een flesje)

6 royale eetlepels pindakaas ( ik gebruik met stukjes pinda voor de bite)

1 grote ui

2 teentjes knoflook

gembersiroop

1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker

snufje zout

1 theelepel sambal Oelek voor milde saus, voor pittige naar eigen wens toevoegen

2 eetlepels ketjap Manis ( ik gebruik de lekkere dikke stroperige)

Flinke scheut melk

Water

 

Bereiding:

De ui pellen en snipperen. De knoflook in kleine stukjes hakken (of in de knoflookpers). Doe vervolgens de boter in de pan en laat smelten. Voeg de gesnipperde ui toe en laat even smoren, zodat de ui lekker glazig wordt maar niet bruin! Voeg dan pas de knoflook toe om verkleuring te voorkomen. Even kort smoren.Voeg vervolgens de pindakaas toe en roer door tot een dikke saus. Schakel de warmtebron even uit en voeg citroensap, sambal, snufje zout, gembersiroop, palm,- of bruine suiker, sambal, ketjap Manis en de scheut melk toe en roer alles goed door. Verwarm de saus en leng aan met water tot het een mooie dikte heeft gekregen. Laat even kort pruttelen, maar pas op dat het niet aanbrandt! De saus is klaar voor gebruik.

 

SELAMAT MAKAN!