Een heerlijk recept voor een guilty pleasure moment…..

Buiten is het guur, dus een mooi moment om een stevige winterse pasta op tafel te zetten.

Ik koester hier warme herinneringen aan, toen ik als 17-jarige au pair in Zwitserland verbleef.

En de calorieën vergeten we even, want het is niet voor niets een “guilty pleasure moment”!

 

GRATIN DE PATES A L’EMMENTAL

( Pasta ovenschotel met emmentaler)

Ingrediënten voor 4 á 5 personen:

400 gr. pasta (pipe rigate, penne etc)

1 middelgrote ui

1 teentje knoflook

2 eet. boter of margarine

1 eet. fijngehakte platte peterselie

250 gr. in stukjes gesneden ham (ik gebruik gerookte ham)

100 gr. Emmentaler geraspt

 

Voor de saus:

4 eieren

2 dl. (volle) melk

2 dl. crème fraîche

peper, zout, nootmuskaat

50 gr. Sbrinz geraspt (Zwitserse kaas. dit is lastig verkrijgbaar) of Appenzeller. Zelf gebruik ik Gruyère

Enkele klontjes boter

 

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Pasta ” al dente” (beetgaar) koken. Pasta in vergiet met koud water afspoelen en uit laten lekken.

Ui en knoflook fijnsnijden en in de boter laten smoren. Ham en peterselie toevoegen en mengen. Vervolgens een beetje af laten koelen. Een vuurvaste ovenschotel invetten. De helft van de pasta erin doen en vervolgens een laag ham. Daaroverheen verdeel je de Emmentaler. Afdekken met de overgebleven pasta.

 

SAUS:

De eieren kloppen samen met de melk en de crème fraîche in een kom. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Schenk dit mengsel over de pasta in de ovenschaal. Tenslotte strooi je de Sbrinz, of in mijn geval de Gruyère eroverheen. Dit geheel maak je af met een paar vlokjes boter. Klaar om in de oven te schuiven, net iets onder het midden gedurende 30 minuten. De korst moet mooi bruin zijn.

Een komkommertje of een lekkere groene salade voor de vitaminen erbij serveren.