HEERLIJK UIENSOEPJE

 

Een uiensoep blijft mijn favoriet! Boordenvol antioxidanten, Vitamine C,B en Kalium.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 

60 gr. roomboter

2 eet. olijfolie

2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd

2 (verse) laurierblaadjes

1 eet. verse tijm

2 rode uien, in dunne ringen

2 grote witte uien, in dunne ringen

2 grote sjalotten, in dunne ringen

1 eetl. bloem

3 eet. balsamicoazijn

1,5 liter runderbouillon (of groentebouillon)

Worcestersaus

eventueel een flinke scheut droge witte of rode wijn

1 eet. verse peterselie, gehakt

Een mooi wit of bruin robuust stokbrood

150 gr. geraspte Gruyère

 

Bereidingswijze:

Smelt de boter en olijfolie op een zeer laag vuur een een pan met anti-aanbaklaag.

Voeg tijm, knoflook, laurierblaadjes en de uien toe.

Leg de deksel op een kiertje op de pan.

Smoor de uien 20 minuten roer af en toe, zodat ze niet gaan aankoeken op de bodem.

Haal dan de deksel van de pan en verwarm nog 20 minuten

De uien moeten heel glazig en zacht worden, maar niet verkleuren. Zo blijft de smaak behouden.

Neem de tijd voor de uien!

Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg dan de balsamicoazijn toe.

Schenk dan de runderbouillon erbij  ( en eventueel de wijn) en breng op maak met peper, zout en Worcestersaus.

Laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Zet ondertussen de grill aan.

Snijd het stokbrood in (dunne) plakken en bestrooi elke plak royaal met kaas.

Leg de broodjes een paar minuten onder de grill, totdat de kaas smelt, maar nog niet verkleurt!

Haal de laurierblaadjes uit de soep.

Voeg als laatste de verse peterselie aan toe en roer dit even door.

Schep de soep in kommen.

Leg in elke kom een kaasbroodje og meer, en bestrooi nog even met kaas. Dat gaat zo heerlijk smelten!

Zet de soepkommen nog even onder de grill, tot de kaas mooi goudbruin kleurt.

 

Haal de soepkommen eruit en serveer direct.

Bon appétit!